Geschiedenis

Sinds 1898 is de werf eigendom van de familie Brandsma die ondanks de algemene overgang naar de ijzer en staalbouw vasthield aan de bouw en reparatie van houten bedrijfsvaartuigen.

In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het accent langzaam verlegd van beroepsvaartuig naar pleziervaartuig. Dit waren over het algemeen kleine zeilschouwtjes, sloepen en kajuitzeiljachtjes maar daarnaast ook zo af en toe een motorbootje. Ook diverse traditionele Nederlandse ronde en platbodemjachten zoals het Friesche Jacht, de Staverse jol en de Vollenhovese bol liepen op de Brandsma werf van stapel.

Rechts op de foto ziet u een Fries Jacht gebouwd in 1925. Een serie van vier, waarvan twee gebouwd in Rohel en twee op de Brandsma werf in Franeker.

Dit rondspant motorbootje van 6,20 x 1,60 mtr werd in 1921 getekend door Murk Rzn. Brandsma van de gelijknamige werf te Franeker. Deze tekeningen zijn thans in het bezit van het Fries scheepvaart museum te Sneek.

 

Na 1975 ontdekte Bein Brandsma de kwaliteiten van Deense visserscheepjes en de Noorse Colin Archer en bouwde een aantal van deze stoere zeegaande vaartuigen.

Bein Brandsma tekende en bouwde in 1977 de kotter “Noorman” voor eigen rekening. De afmetingen zijn 10,70 x 3,50 x 1,30 mtr.